La carn, aliment saludable i essencial per al creixement físic i mental

La guia ‘L’Alimentació saludable en l’etapa escolar’, llançada per la Generalitat de Catalunya en 2017, explica que “l’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, mitjançant el qual obtenim els nutrients que ens permeten cobrir els requeriments de l’organisme” i especifica que perquè el desenvolupament i el creixement físic i mental es produeixi d’una manera adequada “és imprescindible facilitar una alimentació que cobreixi les necessitats nutricionals pròpies de cada etapa”.

És important esmentar que la guia fa referència al menjar com a procés cultural, explicant que “les diferents maneres de menjar en cada país estan definides, entre altres factors, pel territori, les seves tradicions, la història i l’economia”.

La guia té comprovada que en edat escolar hi ha un percentatge de consum elevat de dolços, llaminadures, begudes ensucrades i  productes processats. Evidentment, la dieta saludable no és la de la ingesta d’ensucris.

La guia fa una proposta de menú saludable segons el grup d’aliments i la seva freqüència de consum. En ella es recomana la ingesta de carn, peix, ous i llegums, dues vegades al dia i de carn magra i tova de 3 a 4 vegades a la setmana, i 2 vegades a la setmana la carn vermella.

Les quantitats variaran segons l’edat i els requeriments individuals, i és convenient que s’adeqüin a la sensació de fam expressada.

Continuarem informant sobre l’alimentació adequada en els menús escolars, seguint les guies d’alimentació de les institucions oficials.

Col·laboradors