La CE adopta un Reglament per reforçar la protecció de les indicacions geogràfiques d’aliments i begudes

El Consell ha adoptat avu formalment un Reglament pel qual es millora la protecció de les indicacions geogràfiques i altres règims de qualitat per als vins, les begudes espirituoses i els productes agrícoles, tant en línia com fora de línia, alhora que se simplifica el procediment de registre de les indicacions geogràfiques.

 

 

L’acord aportarà beneficis tangibles a l’economia rural i protegirà el patrimoni gastronòmic de la UE a tot el món.

Entre les millores del sistema d’indicacions geogràfiques actual figuren les següents:

  • el reforç del paper de les agrupacions de productors mitjançant la concessió de competències i responsabilitats per gestionar les seves indicacions geogràfiques, també per representar els seus membres a les xarxes de control del compliment de la propietat intel·lectual i industrial;
  • la possibilitat que els Estats membres designin agrupacions de productors com a «agrupacions de productors reconegudes» amb drets exclusius que s’han d’exercir en nom de tots els productors del producte designat per una indicació geogràfica;
  • un paper recolzat per la Comissió en l’examen de les sol·licituds de registre de productes com a indicacions geogràfiques;
  • major protecció de les indicacions geogràfiques, també en línia, en els noms de domini que contenen indicacions geogràfiques, mitjançant bloqueig geogràfic; amb aquesta finalitat, s’ha encomanat a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea la creació d’un sistema d’informació i alerta sobre els noms de domini;
  • major protecció del nom d’una indicació geogràfica que designi un ingredient quan s’utilitzi en la denominació d’un aliment transformat relacionat; en aquests casos, s’ha de notificar a les agrupacions de productors reconegudes i s’ha d’indicar el percentatge de l’ingredient.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors