La Comissió Europea acaba d’anunciar ajudes a l’emmagatzematge privat de carn de boví, oví i cabrum

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres donar ajudes a l’emmagatzematge privat de carn de boví, oví i cabrum. Aquests ajuts integren un paquet de mesures per pal·liar les conseqüències de la crisi que la pandèmia del Covid-19 està causant al sector, especialment pel tancament del canal HORECA. Anafric anirà informant de com s’establiran les ajudes. Anafric anirà informant de com s’establiran les ajudes.

L’objectiu de l’executiu comunitari és adoptar formalment aquestes mesures abans que acabi el mes. “Confio que alleugin els mercats i mostrin ràpidament resultats concrets”, ha expressat el comissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowski.

Carn de boví

Els ajuts a l’emmagatzematge privat es preveuen com un mecanisme d’intervenció de mercat, però no s’havia posat en pràctica fins ara. No obstant això, el tancament de restaurants i serveis de càtering i hoteleria han tingut com a resultat una profunda caiguda en la demanda de productes de l’boví, especialment dels talls nobles (40% – 60%) que no s’ha vist compensada amb l’augment de productes de carn picada, produint-se una caiguda dels preus.

 

Carn d’oví i cabrum

Feia 20 anys que no s’activaven aquests ajuts. Com que es tracta d’una carn molt vinculada a al canal HORECA, i amb l’agreujant que la crisi ha coincidit amb les festivitats de Pasqua i Ramadan, s’ha vist molt perjudicada. A Espanya la caiguda de preus ha estat dramàtica però no ha estat això la norma general a Europa.

 

Posicionament de Anafric

Tot i que es tracta d’excel·lents notícies, hem demanat al MAPA que ens doni suport a sol·licitar retroactivitat, per donar solució a la carn que ja està emmagatzemada. El MAPA té fins demà per remetre els seus comentaris a la Comissió.
Molts estats membre s’han queixat que la vedella de menys de 8 mesos no es veurà beneficiada per la mesura.
S’espera que els reglaments siguin publicats en el que queda de setmana

 

Col·laboradors