El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha presidit la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que ha aprovat el Pla Nacional davant la Resistència als Antibiòtics pel trienni 2025-2027 pel que fa a la producció primària i la sanitat animal.
Durant la reunió, on estan representades les comunitats autònomes, el ministre ha detallat que aquesta estratègia nacional s’alinea amb el pla d’acció de la Unió Europea sobre la Resistència Antimicrobiana “Una sola salut” i amb el Pla d’Acció Mundial sobre la Resistència Antimicrobiana i el nou full de ruta europeu sobre la resistència als antimicrobians (2023-2030).
Luis Planas ha recordat que amb els plans anteriors s’ha produït una elevada reducció de l’ús d’antibiòtics a la Unió Europea (69,5% en medicina veterinària i 17% en medicina humana) i Espanya s’ha situat com el primer Estat membre en reducció del consum d’antibiòtics a sanitat animal i el tercer a sanitat humana.
Entre les mesures que es proposen, s’hi inclou continuar amb l’impuls del Programes d’Optimització de l’Ús d’Antimicrobians (PROA), tant per a animals de producció com per a animals petits. Per això, el ministeri treballa en les mesures incloses al Reial decret d’ús sostenible d’antibiòtics i s’utilitzarà com a peça clau l’eina informàtica Presvet que permet conèixer l’ús d’antibiòtics a nivell d’explotació i aplicar mesures correctores si cal.
Segons les darreres dades de Presvet, s’ha produït una reducció important de l’ús d’antibiòtics en ramaderia: en concret un 53 % des de l’any 2020 fins al 2023 (per sobre del 70 % en conills i al voltant del 80 % en oví) . A més, el percentatge d’ús d’antibiòtics considerats crítics per al tractament d’infeccions en salut humana se situa en veterinària a nivell baix, al voltant del 2 %.
Luis Planas ha subratllat l’increment de la vigilància de bacteris zoonòsics i comensals per valorar l’aparició i l’evolució de resistències als antibiòtics en ramaderia amb el possible impacte també en els humans. Segons el ministre, “els resultats d´aquesta vigilància comencen a ser esperançadors amb un progrés en la reducció de les resistències antimicrobianes en animals productors d´aliments”.
Tot i això, s’observen algunes tendències creixents de ceps resistents en alguns serotips de Salmonella, “la qual cosa ens indica que hem de seguir treballant i que queda camí per recórrer”, ha conclòs Planas.
El ministre ha anunciat la creació formal dins del pla d¿un grup de treball en prevenció i control d¿infeccions liderat pel Ministeri d¿Agricultura, Pesca i Alimentació. S’hi integrarà tota la feina que es desenvolupa des del ministeri en l’aplicació de mesures de maneig, higiene i bioseguretat que disminueixin el risc d’entrada i disseminació d’infeccions i minimitzin l’ús d’antimicrobians.