Menús escolars: Ja podeu fer les vostres aportacions al Reial decret sobre el foment d’una alimentació saludable

Fins al proper 7 d’octubre, ja es poden fer aportacions al Reial decret per fomentar una alimentació saludable i sostenible als centres educatius. Les aportacions les podeu fer fins el proper 7 d’octubre, a les 6:59h al mail [email protected]

El projecte, que parteix d’aquesta Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN OA), estableix una sèrie de criteris mínims de qualitat nutricional i de sostenibilitat, per orientar la contractació, l’adquisició i l’oferta d’aliments i begudes en centres educatius.

Segons el projecte, tenint en compte el temps que els nens i les nenes passen a l’escola, i el fet que molts escolars consumeixen almenys un àpat principal en aquest tipus d’establiments, es considera adequat:

Estimular patrons alimentaris saludables.
Contribuir a disminuir les desigualtats socioeconòmiques.
Aconseguir una major i millor eficiència en la utilització dels fons públics.

Entre els diversos punts i capítols, destaquem el que es considera un menú mitjà i les seves racions:

a) Primers plats:
– Arròs: una ració per setmana.
– Pasta: una ració per setmana.
– Llegums: duna a dues racions per setmana.
– Hortalisses: duna a dues racions per setmana.

 

b) Segons plats:
– Carns: màxim tres racions a la setmana.
– D’una a tres racions setmanals de carn blanca.
– Màxim una ració de carn vermella o processada a la setmana.
– Màxim dues racions de carn processada al mes.
– Peixos: duna a tres racions per setmana.
– Ous: duna a dues racions per setmana.
– Plats la base dels quals siguin aliments que aportin proteïna d’origen vegetal: de zero a cinc racions per setmana.

c) Guarnicions:
– Amanides variades: de tres a quatre racions per setmana.
– Altres guarnicions (patates, hortalisses, llegums): duna a dues racions per setmana.

d) Postres:
– Fruites fresques: de quatre a cinc racions per setmana.
– Altres postres, preferentment iogurt i quallada sense sucre afegit, formatge fresc: màxim un cop per setmana.

 

e) Altres requisits:
– Aigua com a única beguda. Es garantirà la presència d’aigua corrent com a única beguda, llevat que no sigui possible a causa de les condicions del
subministrament.
– Almenys un cop per setmana s’oferirà pa integral.
– Almenys un cop per setmana l’arròs o la pasta serà integral.
– S’alternarà peix blanc i blau.
– En relació amb la recomanació sobre consum de peix, cal evitar les espècies de peix amb alt contingut de mercuri tals com el peix espasa/emperador, tonyina vermella (thunnus thynnus), tauró (caçó, marrajo, melgues, pinta-roja i tintorera) i lluç de riu.
– Els fregits es limitaran com a màxim a dues racions per setmana.
– L’ús de plats precuinats com pizzes, canelons, croquetes, crestes, peixos o carns arrebossades, entre d’altres, es limitarà com a màxim a tres racions al mes.
– Utilització de sal iodada de manera reduïda a les preparacions culinàries.

Col·laboradors