Mercabarna demana la rebaixa de l’IVA de la carn

L’Associació d’Empresaris Majoristes d´Aliments Frescos de Mercabarna (ASSOCOME) ha reclamat una equiparació de l´IVA de la carn i el peix fresc al dels països de l´entorn. Recorden que mentre que a Espanya és del 10% (tipus reduït), a França és del 5%, del 7% a Alemanya o del 4% a Itàlia. “La modificació d´aquest impost tindria un impacte efectiu a l´hora d´omplir la cistella de la compra i també es notaria de forma positiva en la restauració, ja que repercutiria de forma directe en el preu final del producte”, apunten en un comunicat.

 

 

L’empresariat també considera oportú que la supressió temporal de l’IVA per a fruites i hortalisses decretada pel govern espanyol s’allargui fins a finals d’any.

Des d’Anafric s’ha defensat des de principis d’any un posicionament públic a favor d’aplicar un IVA superreduït a les carns del 4%. «Ens beneficiaríem tots: consumidors, perquè amb els mateixos diners que destinen a comprar aliments en poden comprar més quantitat i incloure la carn i altres aliments imprescindibles, aliments nutritius i de qualitat a la seva dieta mediterrània; els establiments de carnisseria i xarcuteria, juntament amb les peixateries, perquè el seu producte de qualitat tindria sortida i no haurien de pensar si aquest mes tanquem o no, i al Govern, perquè malgrat rebaixar l’IVA, un nombre més gran de consumidors adquirien aquests aliments de manera que la recaptació no hauria de baixar», explica José Friguls, president de l?associació càrnia.

En aquest sentit, Anafric posa l’exemple de països com Portugal, que ha iniciat fins al mes d’octubre una mesura anomenada IVA ZERO que elimina el títol impositiu a productes carnis com el pollastre, el porc, el gall dindi, el boví o el peix.

Col·laboradors