Mercolleida exporta el seu model de mercat porcí a Costa Rica

La Asociación Cámara Costarricense de Porcicultores (CAPORC) i Mercolleida han signat aquest dilluns, 13 de novembre, una carta d’entesa per establir un sistema d’informació de mercats i poder fixar una cotització de referència de la carn de porc que reflecteixi la realitat del mercat costa-riqueny. Com a testimoni d’honor, també ha signat el viceministre d’Agricultura de Costa Rica, Fernando Vargas.

 

 

Amb el sistema d’informació de mercat es pretén establir una Junta d’Operadors que permeti l’intercanvi d’informació per a la referència de cotitzacions, així com generar dades del sector porcí en funció de l’estadística general existent com animals sacrificats pels escorxadors, el número d’animals venuts pel productor, pesos mitjans, entre d’altres. A més, es generarà grans quantitats d’informació, com ara butlletins, estadístiques, entre d’altres, que estiguin a disposició dels operadors.

A la signatura de la carta d’enteniment hi ha participat el Ministeri d’Agricultura i Ramaderia. El viceministre Fernando Vargas va figurar com a testimoni d’honor, i va explicar que “la firma d’aquest acord mutu generarà un instrument a Costa Rica que permeti el maneig de mercats com a alternativa per donar confiança tant als productors com als industrials i comercialitzadors de la carn de porc. En la mesura que es tingui una comercialització justa per a totes les parts, es beneficiarà tota la cadena. S’espera que sigui l’inici d’una relació amb èxit, que sigui exemple per a altres sectors”.

“És una fita històrica per al sector porcí i que ens enorgulleix ser exemple per a altres mercats i indústries. Estem convençuts que a través de la ruta de treball que iniciem amb aquesta firma, generarem l’experiència i les lliçons apreses que es poden extrapolar a altres sectors, resultant en una aportació per al país” va assenyalar el president de CAPORC, Luis Diego Rojas.

Per la seva banda, Miquel Àngel Bergés, director general de Mercolleida, va afirmar que serà una experiència enriquidora per a la generació de nous mercats i la seva adaptació a la regió llatinoamericana, considerant les particularitats de cada país. És també un important reconeixement a la feina duta a terme des de fa anys a la llotja lleidatana, que reflecteix l’elevat grau de professionalització del sector porcí espanyol.

Aquesta firma accelera el procés que ja s’ha traçat amb els actors de la cadena: productors, industrials i distribuïdors. CAPORC i Mercolleida han col·laborat en l’estudi dels principals paràmetres del mercat porcí de Costa Rica des de l’any 2021, i ara han fructificat aquest treball en la signatura de la carta d’enteniment que ratifica l’interès mutu en el projecte. Aquesta és la primera vegada que Mercolleida “exporta” el seu model de mercat a un altre país. Per això, caldrà adaptar el sistema de paràmetres espanyols a la realitat i peculiaritats del mercat costa-riqueny i crear corrents de confiança per consensuar la participació de totes les baules de la cadena porcina de Costa Rica. Mercolleida ja compta amb usuaris a Amèrica Central i del Sud.

 

*Fotografia de la signatura de la carta d’enteniment amb la presència de Fernando Vargas, viceministre d’Agricultura de Costa Rica; Luís Diego Rozas, president de CAPORC; Gabriela Bernes, directora executiva de CAPORC; i, a videoconferència, Miquel Àngel Bergés, director general de Mercolleida.

Col·laboradors