Presentades les aportacions al projecte de Reial Decret que restringeix la programació de carns als menús escolars

El 7 d’octubre va finalitzar la possibilitat de poder fer aportacions al Reial decret que establirà la normativa de seguretat alimentària i nutrició per al foment d’una nutrició saludable als centres educatius. Des de les interprofessionals, de les quals Anafric forma part, s’han presentat una sèrie d’aportacions que, segons el document, “s’alineen amb els objectius plantejats a la iniciativa normativa per garantir un elevat nivell de protecció de la salut dels escolars, formentar un alimentació estil de vida saludables en lentorn escolar i contribuir a la lucnha contra la prevalença de lexcés de pes en la població infantil”.

 

Resumim les principals aportacions de les interprofessionals, assenyalades en negreta:

1.- Al projecte de RD es descriu la dieta mediterrània composta per “hortalisses, llegums, cereals preferiblement integrals, fruites, furts secs i oli d’oliva”. Segons les interprofessionals: “Tots els organismes científics i entitats relacionades amb eosteu model d’alimentació, també inclou les carns, peixos, ous, lactis i proteïna animal en les quantitats recomanades”.

2.-Sobre la programació de segons plats i guarnicions en lops menús, segons les interprofessionals: “cal assenyalar el desequilibri nutricional evident, tenint en compte que tots els primers plats proposats són a base d’aliments d’origen vegetal i que totes les guarnicions són igualment d’aliments d’origen vegetal… Tant les organitzacions internacionals com les nacionals (entre les quals hi ha l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) de l’OMS; el World Cancer Research Foundation o la FAO, recomanen fins a 500 grams de carn cuinada a la setmana.

Entre les al·legacions presentades per les interprofessionals hi ha l’estudi de 2019 publicat a Critical Reviews in Food Science and Nutrition que conclou que “les dietes que restringeixen o eliminen la carn poden estar associades amb riscos greus en el creixement de fetus i nens i posa a entredit que les dietes vegetarianes o veganes “adequadament planificades” siguin tan apropiades com les dietes omnívores.

Per a més informació, [email protected]

Col·laboradors