Provacuno, Interovic i JTT, junts fan història en organitzar el I Simposi de Benestar Animal Europeu

Més de 200 científics, tècnics, productors, certificadors i ramaders van assistir a l’esdeveniment organitzat per les interprofessionals InterovicProvacuno  i JTT, amb la direcció tècnica de la Societat Espanyola de Protecció Animal (SEPROBA). Aquest congrés, organitzat el 14 de novembre a Madrid, forma part del conjunt d’accions previstes dins de la campanya europea per promoure el benestar animal “Compromís Benestar Animal Europeu 2022/2024”, en què aquestes tres interprofessionals treballen conjuntament des del començament d’aquest any per donar resposta a les demandes dels ciutadans europeus en matèria de benestar animal.

 

 

 

En paraules de Tomás Rodríguez, director d’Interovic: “Les claus d’aquesta primera edició del Simposi Europeu de Benestar Animal es basen a defensar les garanties que el nostre compromís recull; obrir el debat en aquells aspectes que preocupen i inquieten el sector; conscienciar sobre la gran importància d’utilitzar la ciència i les certificacions acreditades i, per descomptat, conèixer l’opinió que tenen tots els agents involucrats en el procés, des de ramaders i tècnics fins a la distribució o les administracions públiques”.

Javier Lopez, director de Provacuno, i Raúl Muñíz, d’Interovic. Al faristol, Miguel Ángel Aparicio, president de SEPROBA.

 

 

 

Conclusions

Després de la taula rodona, en què van estar presents el filòsof i escriptor Fernando Savater; la veterinària a l’entitat europea European Livestock and Meat Trading Union, Carolina Cucurella; la del professor Dr. Sándor Kukovics, expert en remugants i autor de més de 35 llibres i 1400 articles; o la del vicepresident de l’associació d’agricultors europeus COPA-COGECA, Adam Drosio, es va finalitzar la jornada amb les conclusions següents:

 

  • El Simposi se celebra per la demanda de la societat europea en matèria de benestar animal.
  • Els ramaders són els primers interessats a mantenir la salut i el benestar dels animals.
  • Els criteris científics aplicables al benestar animal han d’estar basats en la pràctica i nivell actual de coneixements, no en sentiments ni ideologies.
  • Les ONG han d’assolir els objectius, però no han de competir mai amb les inspeccions veterinàries oficials.
  • El model mediterrani d’engreixament de vedells és molt eficient, per la baixa mortalitat registrada i l’elevada qualitat de la carn. És una producció eficient intrínsecament vinculada al benestar animal.
  • Els animals no són éssers humans disfressats.
    S’enfonsa allò que desapareix de la quotidianitat, cosa que fa referència al desconeixement dels animals i el seu entorn per part de la societat urbana.
  • Estendre els drets humans als animals no humans és començar a devaluar els drets humans.
  • La transició a sistemes alimentaris més sostenibles no es concep sense canvi als patrons de consum.
  • Les evidències científiques i el coneixement sobre el qual es construirà la nova legislació és escassa, cosa que és preocupant.
  • La manera de garantir els nivells de benestar animal és mitjançant les certificacions de benestar animal.
  • Els models de certificació acreditada són el mètode que dóna més garantia, encara que encara no es conegui bé la diferència per part de molts sectors de la població.

OTRAS INFORMACIONES I SIMPOSIO BIENESTAR ANIMAL

 

 

 

Mesa redonda: El conocimiento científico en bienestar animal de rumiantes, necesidad de contrastar la aplicabilidad de las propuestas. Mesa formada por Ponentes y Moderada por Dr. Miguel Ángel Aparicio, presidente de SEPROBA.

Col·laboradors