Benvingut a Anafric

Qui som?

Som una associació formada per empreses del sector carni amb activitats molt diverses com la cria de bestiar, engreix, sacrifici, especejament de carns, transformació, emmagatzematge, importació i exportació, entre d’altres.

ANAFRIC és l’associació més representativa pel que fa a comercialització de canals de carn d’oví i cabrum d’Espanya, i les nostres empreses associades representen el 69% d’aquest sector.

Els nostres associats representen el 27% de les canals comercialitzadores de porcí d’Espanya.

Pel que fa al sector de la carn de boví, els associats de ANAFRIC representen el 53% de les canals comercialitzades a Espanya.

El sector carni espanyol

A Espanya, hi ha 3.481 empreses dedicades al sector carni. Durant l’any 2023, aquestes empreses van produir un total de 7.425.953 tones de carn i 1.479.418 tones de derivats carnis.

La indústria càrnia continua sent el principal sector de la indústria alimentària i de begudes espanyola, amb una facturació de 33.218 milions d’euros el 2023. Això representa el 2,72% del PIB nacional, el 27,30% del PIB de la indústria alimentària i el 4,53% de la facturació total de la indústria espanyola.

Generació d’ocupació i suport a les zones rurals

El sector carni és també el major ocupador dins de la indústria alimentària, amb 113.464 llocs de treball directes, que constitueixen el 29,46% de l’ocupació total en aquesta indústria. Aquest sector està format majoritàriament per petites i mitjanes empreses i negocis familiars, coexistint amb grans grups empresarials, alguns dels quals són líders a nivell internacional. Aquestes empreses, situades principalment en zones rurals, juguen un paper crucial en el desenvolupament econòmic i social d’aquestes regions.

Exportacions de carn

Les exportacions continuen sent un pilar fonamental per a la competitivitat del sector carni espanyol, arribant a un valor rècord de 10.583 milions d’euros el 2023, un augment del 6,2% respecte al 2022. El volum total exportat aquell any va ser de 3,1 milions de tones.

Producció càrnia a Espanya

Segons l’Enquesta de Sacrifici de Bestiar del MAPA, el 2023 es van produir 7.425.953 tones de carn, cosa que representa una disminució de l’1,96% en comparació amb el 2022. El porc continua sent la carn més produïda, amb 4.851.858 tones, encara que això va representar una reducció del 3,5% respecte a l’any anterior.

Aquesta reducció en la producció es deu a diversos factors, com ara l’augment dels costos de producció i del preu del bestiar, la reducció de marges per a ramaders i industrials, incerteses en el mercat per diversos factors geopolítics i la desacceleració de les exportacions. Tot i aquesta disminució, Espanya manté una participació del 4,8% en la producció mundial de carn de porc, situant-se com el tercer productor mundial, darrere de la Xina i els Estats Units, i és el principal productor de la UE.

Pel que fa a altres espècies, la producció de carn d’au va arribar a 1,7 milions de tones el 2023, amb un augment del 5,2%, seguida per l’equí amb 11.108 tones (+0,3%). La producció de carn de boví, amb 694.869 tones, va disminuir un 5,3%, mentre que la d’oví i cabrum, amb 115.609 tones, va caure un 11,9%. La producció de carn de conill va ser de 36.957 tones, una disminució del 9,7%.

Consum de carn i derivats carnis a les llars

El 2023, el consum de carn de pollastre a les llars va ser d’11,65 kg per càpita a l’any, un augment del 10,8% en comparació amb el 2022. El consum de carn de porc va ser de 8,93 kg per càpita a l’any (+3,7%), de boví 3,80 kg per càpita a l’any (-0,8%), i d’oví/cabrum 0,82 kg per càpita a l’any (-9,9%).

Pel que fa als derivats carnis, el consum a les llars el 2023 va ser de 10,31 kg per càpita a l’any, cosa que suposa una disminució del 2,2% en comparació amb l’any anterior.

Per què ANAFRIC?

+ Perquè la vostra empresa és important i les vostres inquietuds són úniques.

+ Perquè donem solució a les vostres consultes tècniques, legals i laborals i donem suport en els vostres assumptes davant l’administració.

+ Perquè estareu al dia dels preus i tendències dels mercats, així com de la legislació que afecta el nostre sector.

+ Perquè promovem les normes de Seguretat alimentària, de benestar dels animals i de sostenibilitat, adaptades a la industria càrnia.

+ Perquè us informem i assessorem sobre fires i esdeveniments.

+ Perquè estem en contacte directe amb les fonts de les informacions.

+ Perquè som membres de la UECBV, la principal patronal europea de la carn, així com de les Interprofessionals INTEROVICInterporc i PROVACUNO.

ANAFRIC forma part de

Inscrita al registre de Transparència de la Unió Europea. Nº Registre 660012445324-07.

Inscrita al Código de Buenas Prácticas Mercantiles en la contratación Alimentaria. Nº Registre A-22017022101.

Adherida al Codi de Bones Pràctiques Comercials a la Cadena Alimentària a Catalunya

Col·laboradors