Benvingut a Anafric

Qui som?

Som una associació formada per empreses del sector carni amb activitats molt diverses com la cria de bestiar, engreix, sacrifici, especejament de carns, transformació, emmagatzematge, importació i exportació, entre d’altres.

ANAFRIC és l’associació més representativa pel que fa a comercialització de canals de carn d’oví i cabrum d’Espanya, i les nostres empreses associades representen el 69% d’aquest sector.

Els nostres associats representen el 27% de les canals comercialitzadores de porcí d’Espanya.

Pel que fa al sector de la carn de boví, els associats de ANAFRIC representen el 53% de les canals comercialitzades a Espanya.

El sector carni espanyol

A Espanya operen actualment 3.481 empreses al sector carni. Durant l’any 2024 , aquestes empreses van produir aproximadament 7,4 milions de tones de carn , mantenint-se com un dels principals sectors industrials del país.

Importància econòmica

La indústria càrnia continua sent la principal dins del sector d’alimentació i begudes a Espanya , amb un volum de negoci que s’estima al voltant de 33.000 milions d’euros el 2024. Això representa aproximadament el 2,7% del PIB nacional , el 27% del PIB del sector alimentari i el 4,5% de la facturació total de la indústria espanyola .

Generació de feina i suport a zones rurals

El sector carni continua sent el major ocupador de la indústria alimentària , amb més de 113.000 llocs de treball directes , la qual cosa representa prop del 29% de l’ocupació total en aquesta indústria. Hi predominen les petites i mitjanes empreses i negocis familiars, juntament amb grans grups empresarials líders a nivell internacional. Moltes d’aquestes empreses estan ubicades a zones rurals , exercint un paper clau en el seu desenvolupament econòmic i social.

Exportacions de carn

Segons les xifres publicades pel MAPA, les exportacions continuen sent un pilar essencial per a la competitivitat del sector. El 2024 , es va aconseguir un valor de 10.300 milions d’euros , amb un saldo comercial rècord de 8.044 milions d’euros , el més alt de l’última dècada.

El porcí va representar el 68% de les exportacions càrnies , encara que amb una caiguda del 4,2% en valor respecte al 2023. En contrast, el boví va aconseguir un superàvit comercial de 370,8 milions d’euros , amb un creixement de l’11% interanual. Pel que fa a les exportacions de carn d’oví, van experimentar un creixement significatiu amb un valor de 558 milions d’euros, cosa que representa un increment del 20% respecte al 2023. Les exportacions de carn d’ocell van mostrar una certa recuperació respecte al 2023 amb un valor de 510 milions d’euros, cosa que representa un increment del 3%.

Producció càrnia a Espanya

Segons els resultats de les enquestes ramaderes publicades pel MAPA, la producció total el 2024 es va mantenir al voltant dels 7,4 milions de tones , similar al 2023, encara que amb variacions per espècie:

  • Porcí : continua sent la carn més produïda, amb un lleuger augment en volum respecte a l’any anterior. Es van produir 1.732.000 tones, fet que va suposar una balança positiva de l’1,4% respecte al 2023.

  • Boví : es van produir al voltant de 700.000 tones (2,3% més que el 2023) , representant l’ 11% de la producció de carn de boví a la UE

  • Oví i cabrum: durant el 2024 es van produir 98.530 tones i 8.700 tones respectivament, un 6% i 9% menys que el 2023.

  • Aus : es manté estable, amb un increment del 2,9% respecte al 2023.

Consum de carn i derivats a les llars

El 2024, el consum de carn a les llars espanyoles va registrar un increment del 2,4% en volum respecte a l’any anterior, arribant a un total de 1.102,3 milions de quilos , segons l’ Informe de Consum Alimentari 2024 elaborat pel MAPA.

El porc continua sent la carn fresca més consumida , amb 409 milions de quilos (+1,3%), seguit del pollastre (342 milions, +2,7%) i el boví (148 milions, +1,7%).

El consum d’oví i cabrum també creix (+2,9 %), encara que en menor volum (23,4 milions de quilos). La carn de conill, per la seva banda, manté un consum més estable , amb 28,6 milions de quilos, encara que amb un lleuger descens del 0,7% respecte al 2023.

D’altra banda, la carn elaborada també creix en volum (+3,9%) i en valor (6,5%).

Per què ANAFRIC?

+ Perquè la vostra empresa és important i les vostres inquietuds són úniques.

+ Perquè donem solució a les vostres consultes tècniques, legals i laborals i donem suport en els vostres assumptes davant l’administració.

+ Perquè estareu al dia dels preus i tendències dels mercats, així com de la legislació que afecta el nostre sector.

+ Perquè promovem les normes de Seguretat alimentària, de benestar dels animals i de sostenibilitat, adaptades a la industria càrnia.

+ Perquè us informem i assessorem sobre fires i esdeveniments.

+ Perquè estem en contacte directe amb les fonts de les informacions.

+ Perquè som membres de la UECBV, la principal patronal europea de la carn, així com de les Interprofessionals INTEROVICInterporc i PROVACUNO.

ANAFRIC forma part de

Inscrita al registre de Transparència de la Unió Europea. Nº Registre 660012445324-07.

Inscrita al Código de Buenas Prácticas Mercantiles en la contratación Alimentaria. Nº Registre A-22017022101.

Adherida al Codi de Bones Pràctiques Comercials a la Cadena Alimentària a Catalunya

Col·laboradors