Quines són les 10 tendències que es consolidaran a la indústria agroalimentària?

L’Informe ‘Les tendències en l’alimentació a Agritech i FoodTech el 2023’, que analitza les tendències agrolimentàries d’Espanya i Portugal, ha estat elaborat en el marc del Projecte HIBA, dins del programa Interreg-POCTEP de la Unió Europea.

 

 

Aquest document, que subratlla la rellevància de la innovació en la transformació de la cadena agroalimentària, destaca 10 macrotendències que es consolidaran els propers anys dins de la indústria:

• Nous sistemes de plataformes d’agricultura, ramaderia i aqüicultura de precisió. Amb especial atenció a la gestió de dades ia l’automatització a través de la Intel·ligència Artificial (IA), que irromprà amb força al sector.

• Intel·ligència Artificial aplicada. El creixement s’estima del 30% el 2023. La IA s’utilitza per millorar l’eficiència i la sostenibilitat en la producció agrícola i per millorar la seguretat alimentària.

• Proteïnes Alternatives, derivades de vegetals, insectes i de productes del mar; els productes vegans i les alternatives cultivades seran tendències. La producció de teixits artificials serà una tendència cada cop més potent com a forma de millorar el medi ambient.

• Biotecnologia (genètica a les plantes i millora de l’ADN per a la lluita contra les malalties), Salut i Benestar Animal.

• Seguretat Alimentària i traçabilitat. La necessitat de control dels processos des de la producció primària fins a lusuari, amb la transparència necessària i amb la seguretat de les dades serà bàsic. Les transaccions econòmiques ajudaran a la introducció del Blockchain i el pagament en criptomonedes.

• Cultius Indoor i Agricultura Vertical. Es veurà cada cop de forma més freqüent i combinada amb l’agricultura de precisió, serà una nova manera de fer més eficient l’ús de l’aigua i el control dels aliments, podent treure entre 4 i 6 collites anuals per cultiu. El maneig del clima interior i les plagues seran les claus d’aquest nou negoci i especialment el 2023.

• Robòtica i Intel·ligència Artificial aplicada a l’agricultura. La robòtica combinada amb la visió amb intel·ligència artificial i càmeres espectrals en la recollida de fruits i la supressió de treballs mecànics serà una tendència cada cop més emergent.

• Solucions per eliminar les deixalles d’aliments: cada any es desaprofiten aproximadament 1.300 milions de tones d’aliments i un 30% de l’electricitat que es genera per cultivar-los.

• Marketplace de proximitat. Els marketplaces de proximitat, que connecten els productors locals amb els consumidors, estan guanyant popularitat i s’espera que continuïn creixent el 2023.

• Solucions de Sostenibilitat. Solucions de sostenibilitat com la conversió de residus en combustible i adobs orgànics guanyen importància davant de la preocupació pel medi ambient.

Col·laboradors