Ramaderia, un servei essencial. La UECBV agradeix la professionalitat dels Herois dels Aliments

Llargues cues als supermercats i botigues d’alimentació. Prestatges mig buits. Només uns quants productes en frigorífics. Quan es torna a emmagatzemar, els articles amb molta demanda als nostres supermercats es veuen amb freqüència el paper higiènic ara famós, seguit d’aliments essencials com ara carn, llet, ous, pa, conserves i pastes. Aquestes escenes han estat testimonis de diverses botigues de tot Europa i, de fet, del món. I molts ciutadans de la UE nascuts després de mitjans dels anys cinquanta no estan acostumats a aquestes experiències. Però per sort, gràcies als molts Food Heroes que treballen contra rellotge a tota la cadena de subministrament d’aliments, la seguretat alimentària hauria de ser la menor de les nostres preocupacions a Europa davant d’aquesta pandèmia COVID-19.

 

La cadena alimentària no s’atura

Ens trobem davant d’una crisi sense precedents, però els professionals del sector alimentari d’Europa continuen la seva tasca intensa, malgrat les dificultats i les pressions creixents, per garantir la seguretat alimentària per a 500 milions de ciutadans de la UE. Els efectes impactants de la pandèmia han donat conseqüències dramàtiques a moltes zones rurals d’Europa, amb possibles impactes en el subministrament d’aliments i, de fet, en llocs de treball. Totes les mesures posades en pràctica fins ara per la Comissió Europea per salvaguardar i protegir el funcionament de l’activitat agrícola i la seva cadena de valor més àmplia són benvingudes i un gran reconeixement dels serveis i productes essencials proporcionats.

 

Els professionals del sector alimentari d’Europa continuen la seva tasca intensa, malgrat les dificultats i les pressions creixents, per garantir la seguretat alimentària per a 500 milions de ciutadans de la UE.

 

European Livestock Voice representa molts actors del sector alimentari ramader, però no som les botes a terra. I és que en aquests moments de tanta incertesa s’enorgulleix d’oferir una veu a aquests professionals a nivell de la UE i, al seu torn, agraïm a molts agricultors, criadors, pinsos i proveïdors d’atenció sanitària, transformadors, comerciants, i tots els altres al llarg de la cadena pels seus esforços continuats per mantenir els subministraments fluïts i els prestatges proveïts de peix, carn, ous i productes lactis segurs i nutritius.

Ramaderia, un servei essencial

 

Si se’ls considera serveis i treballadors essencials potser no és una sorpresa per a molts productors d’aliments i els seus socis de la cadena alimentària, però és tranquil·litzador veure reconeguda la seva tasca, de vegades sense gràcia, com una necessitat bàsica de salut i benestar humans continuats. De fet, en aquests temps difícils, molts governs estan buscant les comunitats agrícoles per continuar amb l’activitat i la producció. Certament, no hi ha convocatòries de reduccions.

Davant d’increïbles reptes, els ramaders i els transformadors d’aliments continuen complint uns alts estàndards de seguretat alimentària i respectant les normatives vigents. I l’EFSA ha confirmat que actualment no hi ha proves que l’aliment sigui una font o via probable de transmissió del virus. Un punt repetit per la FAO de l’ONU, que confirma que la carn de bestiar saludable segueix sent segura per menjar quan es cuina a fons.

Però no només es tracta d’aliments, certs subproductes animals serveixen de matèries primeres no només per a la producció de diferents aliments, sinó també per a medicaments. El subministrament continuat de gelatina oculta afavoreix la producció de càpsules toves i dures per a productes farmacèutics, per exemple, i les carcasses de col·lagen ajuden a mantenir la producció d’embotits a Europa, un producte alimentari fàcil i flexible en aquest moment de crisi. De fet, moltes persones confien en els productors d’aliments per assegurar-se que podran alimentar les seves famílies amb una àmplia gamma d’aliments i mantenir-los en bona salut per al futur previsible.

 

Ser considerats serveis i treballadors essencials potser no és una sorpresa per a molts productors d’aliments i els seus socis de la cadena alimentària, però és tranquil·litzador veure reconeguda la seva tasca, de vegades ingrata, com una necessitat bàsica de salut i benestar humans.

 

Estem junts en això

Des de fa anys, el sector ramader a Europa intenta abordar un flux continu de desinformació sobre com es produeix el menjar. I en aquest moment, és sorprenent veure que alguns influencers continuen amb la retòrica negativa, vinculant de manera enganyosa un augment de l’aparició de zoonosis amb la ramaderia moderna a Europa, en un moment en què tots som igualment afectats per una gran amenaça i en un moment en què la gent necessita per mantenir-se ben alimentat i saludable.

Els sistemes de producció de bestiar altament regulats i els controls de seguretat a Europa han fet que Europa tingui els nivells més alts de seguretat alimentària al món. Amb la majoria de la població aïllada a casa i confiant en els mitjans socials més que mai per sentir-se connectada amb els altres, les persones busquen històries positives i informació de fet. Volen saber com ajuden altres persones i sectors. Creiem fermament que el sector ramader europeu té moltes bones històries per explicar, i moltes fotos i vídeos reconfortants per compartir la feina dels agricultors i altres proveïdors i socis a mesura que s’adapten a aquesta nova situació.

Continuarem donant suport a la informació positiva a l’hora de produir aliments a Europa i convidem al món alimentari de la ramaderia de la UE i, de fet, a tots els productors d’aliments perquè comparteixin les seves històries. Omplim els mitjans socials amb els fets i històries positives sobre l’agricultura. Tots hi estem junts donant suport a les persones de la llar i als treballadors sanitaris a la primera línia i hauríem d’alçar la veu per assegurar-nos que siguin escoltades.

 

Creiem fermament que el sector ramader europeu té moltes bones històries per explicar, i moltes fotos i vídeos reconfortants per compartir la feina dels agricultors i altres proveïdors i socis a mesura que s’adapten a aquesta nova situació.

Col·laboradors