S’obre un diàleg amb el vicepresident executiu de la CE, Franz Timmermans, sobre el futur de la ramaderia europea

El 7 de desembre, les associacions sectorials d’European Livestock Voice van convidar el vicepresident executiu Timmermans a visitar una granja de carn de boví i llet a la regió de Valònia a Bèlgica. La visita, organitzada en cooperació amb la Unió Agrícola Local FWA, va ser una gran oportunitat perquè el vicepresident executiu Timmermans participés en un debat directe i obert amb els ramaders sobre els objectius del Pacte Verd.

També va ser un primer pas en l’obertura d’un diàleg orientat a l’acció entre el vicepresident executiu de la Comissió i els representants de la UE de la cadena de valor ramadera sobre els desenvolupaments futurs de l’estratègia «de la granja a la taula».

El sector ramader europeu fa molts anys que inverteix en millores amb resultats mesurables en molts àmbits. Amb els millors estàndards de salut i benestar animal de la seva classe i entre les emissions ramaderes globals més baixes, alts estàndards en matèria de medi ambient, el sector no defuig continuar adaptant-se per satisfer les demandes creixents. Tots els representants del sector ramader europeu estan dacord en el fet que cal fer més per fer front als desafiaments socials, ambientals i de benestar animal. Però ningú no ha de quedar enrere.

Amb els millors estàndards de salut i benestar animal de la seva classe i entre les emissions ramaderes globals més baixes, alts estàndards en matèria de medi ambient, el sector no defuig continuar adaptant-se per satisfer les demandes creixents (d’institucions i consumidors)

 

 

El sector ramader de la UE demana un enfocament coherent

Com han demostrat els debats recents al voltant de l’estratègia «de la granja a la taula», hi ha moltes preguntes que cal respondre per garantir que els esforços realitzats a la UE no condueixin a un dúmping climàtic o mediambiental en altres llocs. També és essencial que el sector ramader pugui invertir en les eines i els mètodes de producció més adequats per adaptar-se a una situació sense precedents. Actualment s’estan debatent moltes propostes interessants a escala europea, en particular sobre l’agricultura amb carboni, l’etiquetatge del benestar animal o els canvis a la legislació actual de la UE per estimular la innovació en la producció animal per tal de complir els desafiadors objectius del Pacte Verd Europeu i l’estratègia «de la granja a la taula». El sector ramader ha de ser un soci clau en aquestes discussions. El sector ramader de la UE ha de conservar la seva possibilitat i capacitat per continuar contribuint a la sostenibilitat.

Hi ha moltes preguntes que cal respondre per garantir que els esforços realitzats a la UE no condueixin a un dúmping climàtic o mediambiental en altres llocs

Els representants de les 12 associacions sectorials (criadors, sanitat animal, pinsos i ingredients especials per a pinsos, agricultors i cooperatives agrícoles, productors lactis i avícoles, processadors de carn, productors de foie gras, comerciants de bestiar, productors de cuir i pells) units en la creença que col·lectivament podem complir amb les ambicioses accions i objectius de la UE. És cert, però, que les promeses de complir els objectius han de ser un acord bidireccional. Cal la coherència entre les polítiques de la UE i les mesures de suport, i hi ha d’haver un equilibri entre la càrrega dels canvis per al productor primari, com per al detallista, com per al consumidor.

Taula rodona

Va ser en aquest esperit i amb l’objectiu de trobar solucions que es va fer una taula rodona entre les parts interessades de la cadena de valor ramadera i el vicepresident executiu Timmermans després de la visita a la granja de François-Hubert i Stéphane Van Eyck.

En comentar després de l’esdeveniment en nom d’European Livestock Voice, Birthe Steenberg va dir: «Com que la Comissió està treballant ara en propostes concretes per materialitzar l’estratègia de la granja a taula, aquest diàleg obert va ser un pas endavant important per garantir que la veu del sector ramader s’escolta a l’ampli debat sobre la sostenibilitat dels sistemes alimentaris. Donem la benvinguda a la voluntat del vicepresident executiu de la Comissió, Timmermans, d’entrar al nostre territori i esperem continuar aquests debats actius el proper any per garantir resultats equilibrats i positius per a tots els involucrats”.

En clausurar l’esdeveniment, el vicepresident de la Comissió, Timmermans, va dir: “En els nostres esforços per abordar la crisi climàtica, l’agricultura ha de passar de ser part del problema a ser part de la solució. En general, la Política Agrícola Comuna està per ajudar els agricultors a avançar en la direcció correcta.En la ramaderia, les solucions han de centrar-se en la reducció d’emissions i la creació d’una indústria sostenible en general. Perquè per alimentar a 10 mill milions de persones en elfutur, el món necessitarà una industria ramadera sostenible”.

 

Col·laboradors