355 milions d’euros en ajudes directes al sector ramader carni i lleter per pal·liar els efectes de la sequera

Segons ha explicat avui el Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s’ha destinat 636 milions d’euros a ajudes directes per a ramaders i agricultors que es distribuirien de la manera següent: ajudes directes de 355 milions als ramaders carni i lleter, cinc milions per al sector de l’apicultura i un fons d’ajuts de 276,7 milions per pal·liar l’impacte directe de la sequera a tot el sector agrícola que permeti finançar les mesures que es vagin contemplant en funció de les incidències atmosfèriques.

 

 

 

Pel que fa al sector carni, es destinen 355 milions d’euros per als productors de carn i de llet de boví, oví i cabrum per compensar-los per l’increment dels costos de producció, com ara els pinsos i altres insums. L’escassetat de precipitacions ha fet minvar l’existència de pastures i ha obligat a buscar alternatives per a l’alimentació dels animals que resulten més cares a unes explotacions que ja havien patit les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Mesures fiscals
A l’àmbit fiscal s’estableix un paquet de 53 milions d’euros per sufragar que agricultors i ramaders puguin sol·licitar la devolució de l’IVA del 2023, de la qual es podran beneficiar al voltant de 270.000 agricultors i ramaders. Es prolonga fins al 31 de desembre del 2023 la reducció a 10 de les peonades necessàries per tenir accés al subsidi agrari.

Finalment, el reial decret contempla una extensió fins al 30 de juny la declaració de la PAC corresponent al 2023. Estava obert fins al 31 de maig, però atès que és un inici de cicle 600.000 declaracions tindran un mes més per liquidar-lo. Així com la moratòria dels terminis dimplementació del quadern digital.

Assegurances agràries

El decret amplia la subvenció a les assegurances agràries ja contractades fins a cobrir el 70 % del cost de la pòlissa de l’assegurança de sequera als cultius de secà

El Consell de Ministres ha aprovat avui un reial decret llei que inclou un potent paquet de mesures urgents de suport al sector agrari per fer front a la prolongada situació de sequera ia l’agreujament de les condicions del sector primari com a conseqüència de la guerra a Ucraïna .

 

Més informació en aquest enllaç del Ministeri.

 

Col·laboradors