Anafric demana al Govern “sentit comú” per rebaixar l’IVA als productes carnis

La asociación empresarial cárnica, Anafric, vuelve a pedir al Gobierno una demostración de ‘sentido común’ para rebajar el IVA a los productos cárnicos. “Esta petición la venimos solicitando desde 2022 y ahora resulta que Portugal se ha avanzado y nos da la razón”, explica José Friguls, presidente de Anafric.  “Esperemos que el Gobierno siga el ejemplo”.

 

 

Aquestes declaracions sorgeixen a conseqüència de la mesura del Govern portuguès, liderat pel primer ministre, el socialista António Costa, d’eliminar completament l’IVA a aliments bàsics.

Es tracta d’una mesura anomenada IVA Zero, com destaca el Govern portuguès a la seva pàgina web, que elimina l’IVA, entre altres aliments, a productes carnis com el porc, el pollastre, el gall dindi, la carn de boví i el peix, com el bacallà, la sardina, el lluç o el verat. Segons destaca el Govern tripartit de Portugal: “Els productes s’han escollit tenint en compte la cistella d’aliments saludables del Ministeri de Sanitat i les dades de les empreses distribuïdores sobre els productes més consumits pels portuguesos”. La mesura estarà operativa fins al mes doctubre.

Tenint en compte la mesura del Govern lusità, des d’Anafric insisteixen que “no estem demanant l’impossible. Sol·licitem una rebaixa al 4%, no eliminar completament l’IVA com s’ha fet al país veí”, explica José Friguls.

Per Anafric, “la mesura ajudarà a pal·liar els efectes de la inflació sobre la renda de les famílies”.

 

Les dades de l’enquesta avalen el suport a la rebaixa per part dels consumidors

L’enquesta global que Anafric va posar en marxa a finals de gener amb l’objectiu d’argumentar si la població espanyola recolzaria la petició de la rebaixa de l’IVA, mostren unes dades en què el 58,6% de la població estaria d’acord a rebaixar el IVA a un 4%; el 40,3% és partidari d’eliminar totalment l’IVA i l’1,1% creu que cal deixar l’IVA com està.

És a dir, el 98,9% de les persones és partidària d’aplicar una rebaixa a l’IVA dels productes carnis o bé d’eliminar-lo completament.

Les dades comptabilitzades de l’enquesta sobre el consum de carn a la setmana també són molt significatives. El repartiment de les més de 4.000 respostes és el següent:

  • El 25,2% consumeix 7 dies a la setmana.
  • El 48,3% de la població consumeix 4 o 5 dies per setmana.
  • El 20,35% consumeix 3 dies a la setmana.
  • El 6% consumeix 1 o 2 dies a la setmana.
  • El 0,2%, rarament consumeix o mai no ho fa.

 

L’enquesta d’Anafric ha comptat amb el suport de diverses entitats, entre elles: Interovic, Interporc i Provacuno; gremis com Cedecarn o Gremi Carnissers Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques; empreses del sector; associacions agràries com ASAJA o Cooperatives Agràries; organitzacions del sector com Asoprovac o cooperatives líders en el sector, entitats que han ajudat a fer difusió de la iniciativa.

Col·laboradors