Anafric demana que es rebaixi l’IVA dels aliments essencials i demana una reunió d’urgència amb el Govern

Davant la possibilitat que el Govern d’Espanya proposi el 2023 limitar el preu dels aliments, des d’Anafric, l’associació càrnia espanyola, s’assegura que aquesta mesura “causaria més tancaments al sector agroalimentari, sobretot a la indústria càrnia”. José Friguls, president de l’associació, explica que “el sector carni no està traslladant l’alça dels preus energètics, de les matèries primeres o del transport al client final. Som prou professionals per saber que, si les carns costessin el doble, no les compraria ningú”.

 

 

Per això des del sector es proposa baixar l’IVA d’aquests productes. “Amb aquesta acció, el Govern no recaptaria menys, ans al contrari, s’afavoriria l’estalvi de les famílies ja que es pagarien menys impostos per la compra de productes d’alimentació, afegeix Friguls”. En funció del tipus de producte, es pot pagar un increment del 21%, el 10% o el 4% sobre el cost del producte.

 

Cistella dels aliments

El mes de setembre passat, des de la vicepresidència del Govern i Ministeri de Treball, es va proposar posar un topall a la cistella dels aliments, fet que es va trobar amb l’oposició del sector i la distribució.

Fins i tot l’AEASAN, Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, va realitzar un llistat de productes essencials amb preus moderats, una guia de referència amb què considerava aliments prioritaris. Entre ells hi havia la carn com la d’ocell i de conill, juntament amb les que també s’incloïen productes congelats o en conserva magres i amb baix contingut en sal.

 

Reunió amb el sector

Ara es torna a posar sobre la taula la posada en marxa de diversos mecanismes per contenir l’evolució dels preus dels aliments. “Des del sector carni veiem correcte que el Govern es plantegi ajudar la societat quan hi ha un problema d’increment de preus. Però amb el límit als aliments pot posar en perill tot un sector. La millor opció és la baixada de l’IVA i per això demanem des d’Anafric una reunió urgent per exposar arguments i solucions”, explica José Friguls.

Col·laboradors