Anafric requereix novament la rebaixa de l’IVA de les carns

El preu dels aliments s’ha anat inflant mes a mes. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els aliments i les begudes no alcohòliques van pujar al febrer un 16,6% davant el mateix mes de l’any passat, una taxa superior al 15,4% del gener del 2023. No teníem aquestes dades tan alts des del 1994.

Anafric, associació càrnia espanyola, ha reclamat des del 2022, que la solució davant l’alça dels preus dels aliments és la reducció de l’IVA mentre continuï la inflació en alces generalitzades.

“El Govern ha fet cas omís a les reiterades peticions del sector carni” i s’ha limitat a aplicar des de l’1 de gener l’eliminació de l’IVA als articles alimentaris de primera necessitat, com ara ous, lactis o fruites. Olis i pastes alimentàries també van experimentar una rebaixa de l’IVA, del 10% al 5%.

“Estem d’acord en aquesta mesura, ho hem estat reiterant sempre que ens ho han preguntat. Però no significa el mateix a la cistella de la compra 1kg de pasta, que un 1kg de carn”, expressa Josep Friguls, president de l’associació” .

Des d’Anafric es reclama al Govern “sentit comú i responsabilitat” perquè “el preu dels aliments sembla no haver tocat sostre”.

 

 

IVA rebaixat, una petició social

Anafric va presentar el passat 7 de març, en el marc de la Fira Meat Attraction, les primeres dades d’una enquesta en què es pregunta a la ciutadania pel grau d’acord en la rebaixa de l’IVA. El resultat és contundent: dels més de 4.000 enquestats, el 58,6% de la població enquestada està dacord a rebaixar lIVA a un 4%; el 40,3%, a més, és partidari d’eliminar totalment l’IVA i l’1,1% creu que cal deixar l’IVA com està. És a dir, el 98,9% de les persones que han respost a l’enquesta és partidària d’aplicar una rebaixa a l’IVA dels productes carnis o bé d’eliminar-lo completament.

Els resultats d’aquesta enquesta “ens donen la raó”, expliquen des d’Anafric. “Volem col·laborar que la cistella de la compra no sigui un sacrifici per a la majoria dels espanyols”.

Col·laboradors