El col·lectiu ramader condemna els que provoquen els focs “ja sigui per negligència o de manera intencionada”

El col·lectiu Asturias Ganadera ha volgut aquest divendres expressar la seva “més rotunda condemna” als que “provoquen” els incendis forestals que assolen la comunitat autònoma, “ja siguin ramaders o no, i ja sigui per negligència o de manera intencionada”.

En un escrit enviat a la premsa assenyalen les “administracions” en l’existència d’incendis d’aquestes dimensions, primer per coadjuvar a la desaparició del bestiar menor (manca de suports institucionals a la producció i venda, manca de control sobre predadors) que controla extraordinàriament bé la proliferació de matoll, i també per haver desempoderat les comunitats veïnals en la gestió de la muntanya sense oferir alternatives eficaces en el control del matoll (desbrossaments i cremes insuficients, no s’afavoreix el pasturatge en les dates on més es castiguen els brots primaverals del matoll)”. “Els incendis són més greus i importants a les àrees rurals més deshabitades, cosa que també apunta a la responsabilitat institucional”, assenyalen.

 

 

Asturias Ganadera proposa:

  • Estratègies de neteja de muntanyes basada en desbrossaments i cremes controlades eficients i suficients per a general pastures que alimentin el bestiar i serveixin de tallafocs.
  • Repoblacions en àrees de vocació forestal a base d’espècies caducifòlies i autòctones.
  • Potenciar la presència de bestiar menor.
  • Fomentar que els joves es quedin als pobles.

Finalment, assenyalar que “la ramaderia extensiva és la millor aliada en contra dels incendis forestals, i no la causa”.

Col·laboradors