Es posa en marxa el Pla estratègic 2022-2024 del PRAN, Pla Nacional Davant la Resistència dels Antibiòtics

Ja està enllestit el nou Pla Nacional Contr la Resistència dels Antibiòtics, que estableix els objectius de treball del projecte i aconseguir frenar el creixement de la resistència als antibiòtics i el seu impacte a la salut des d’una perspectiva “One Health”.

El Pla estratègic 2022-2024 estableix els objectius de treball del projecte per als propers dos anys. Com sabeu, el PRAN és una idea concebuda per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) que va decidir donar resposta a la lluita contra la resistència als antibiòtics el 2012, quan aquesta encara no era una prioritat de l’agenda política espanyola.

El projecte va culminar el 2014. El PRAN està estructurat en sis línies estratègiques (vigilància, control, prevenció, investigació, formació i comunicació) i reconeix que els esforços aïllats no són suficients per resoldre un problema que no coneix fronteres entre sectors. Per això, la columna vertebral del PRAN és “One Health”, que inclou salut humana, sanitat animal i medi ambient.

 

 

 

 

Pla 2022-2024

En salut humana caldrà implementar millores a l’eina d’indicadors hospitalaris i mapes de consum, la seva desagregació per grups d’edat i població, l’elaboració d’un marc de treball a centres sociosanitaris, així com desenvolupar accions específiques de treball en col·laboració amb altres professionals de la salut com a infermers i odontòlegs.

  • A la sanitat animal s’imposa la necessitat d’estar més a prop del camp i d’enfortir el diàleg amb els diferents sectors gràcies a una nova organització dels grups de treball:
  • Grup de treball de vigilància de consum
  • Grup de treball de vigilància de resistències
  • Grup de treball “Redueix”

 

Els grups treballaran sobre aquestes línies:

-Vigilància del consum d’antibiòtics i de la resistència als antibiòtics.

-Control de la resistència als antibiòtics.

-Prevenció de la necessitat de lús dels antibiòtics.

-Estratègia en investigació.

-Estratègia de desenvolupament de formació específica.

-Comunicació i sensibilització a la població.

 

DESCARREGA EL PLAN EN AQUEST ENLLAÇ E

 

Col·laboradors