Ramaderia, un servei essencial. La UECBV agradeix la professionalitat dels Herois dels Aliments

Llargues cues als supermercats i botigues d’alimentació. Prestatges mig buits. Només uns quants productes en frigorífics. Quan es torna a emmagatzemar, els articles amb molta demanda als nostres supermercats es veuen amb freqüència el paper higiènic ara famós, seguit d’aliments essencials com ara carn, llet, ous, pa, conserves i pastes. Aquestes escenes han estat testimonis de diverses botigues de tot Europa i, de fet, del món. I molts ciutadans de la UE nascuts després de mitjans dels anys cinquanta no estan acostumats a aquestes experiències. Però per sort, gràcies als molts Food Heroes que treballen contra rellotge a tota la cadena de subministrament d’aliments, la seguretat alimentària hauria de ser la menor de les nostres preocupacions a Europa davant d’aquesta pandèmia COVID-19.

 

La cadena alimentària no s’atura

Ens trobem davant d’una crisi sense precedents, però els professionals del sector alimentari d’Europa continuen la seva tasca intensa, malgrat les dificultats i les pressions creixents, per garantir la seguretat alimentària per a 500 milions de ciutadans de la UE. Els efectes impactants de la pandèmia han donat conseqüències dramàtiques a moltes zones rurals d’Europa, amb possibles impactes en el subministrament d’aliments i, de fet, en llocs de treball. Totes les mesures posades en pràctica fins ara per la Comissió Europea per salvaguardar i protegir el funcionament de l’activitat agrícola i la seva cadena de valor més àmplia són benvingudes i un gran reconeixement dels serveis i productes essencials proporcionats.

 

Els professionals del sector alimentari d’Europa continuen la seva tasca intensa, malgrat les dificultats i les pressions creixents, per garantir la seguretat alimentària per a 500 milions de ciutadans de la UE.

 

European Livestock Voice representa molts actors del sector alimentari ramader, però no som les botes a terra. I és que en aquests moments de tanta incertesa s’enorgulleix d’oferir una veu a aquests professionals a nivell de la UE i, al seu torn, agraïm a molts agricultors, criadors, pinsos i proveïdors d’atenció sanitària, transformadors, comerciants, i tots els altres al llarg de la cadena pels seus esforços continuats per mantenir els subministraments fluïts i els prestatges proveïts de peix, carn, ous i productes lactis segurs i nutritius.

Ramaderia, un servei essencial

 

Si se’ls considera serveis i treballadors essencials potser no és una sorpresa per a molts productors d’aliments i els seus socis de la cadena alimentària, però és tranquil·litzador veure reconeguda la seva tasca, de vegades sense gràcia, com una necessitat bàsica de salut i benestar humans continuats. De fet, en aquests temps difícils, molts governs estan buscant les comunitats agrícoles per continuar amb l’activitat i la producció. Certament, no hi ha convocatòries de reduccions.

Davant d’increïbles reptes, els ramaders i els transformadors d’aliments continuen complint uns alts estàndards de seguretat alimentària i respectant les normatives vigents. I l’EFSA ha confirmat que actualment no hi ha proves que l’aliment sigui una font o via probable de transmissió del virus. Un punt repetit per la FAO de l’ONU, que confirma que la carn de bestiar saludable segueix sent segura per menjar quan es cuina a fons.

Però no només es tracta d’aliments, certs subproductes animals serveixen de matèries primeres no només per a la producció de diferents aliments, sinó també per a medicaments. El subministrament continuat de gelatina oculta afavoreix la producció de càpsules toves i dures per a productes farmacèutics, per exemple, i les carcasses de col·lagen ajuden a mantenir la producció d’embotits a Europa, un producte alimentari fàcil i flexible en aquest moment de crisi. De fet, moltes persones confien en els productors d’aliments per assegurar-se que podran alimentar les seves famílies amb una àmplia gamma d’aliments i mantenir-los en bona salut per al futur previsible.

 

Ser considerats serveis i treballadors essencials potser no és una sorpresa per a molts productors d’aliments i els seus socis de la cadena alimentària, però és tranquil·litzador veure reconeguda la seva tasca, de vegades ingrata, com una necessitat bàsica de salut i benestar humans.

 

Estem junts en això

Des de fa anys, el sector ramader a Europa intenta abordar un flux continu de desinformació sobre com es produeix el menjar. I en aquest moment, és sorprenent veure que alguns influencers continuen amb la retòrica negativa, vinculant de manera enganyosa un augment de l’aparició de zoonosis amb la ramaderia moderna a Europa, en un moment en què tots som igualment afectats per una gran amenaça i en un moment en què la gent necessita per mantenir-se ben alimentat i saludable.

Els sistemes de producció de bestiar altament regulats i els controls de seguretat a Europa han fet que Europa tingui els nivells més alts de seguretat alimentària al món. Amb la majoria de la població aïllada a casa i confiant en els mitjans socials més que mai per sentir-se connectada amb els altres, les persones busquen històries positives i informació de fet. Volen saber com ajuden altres persones i sectors. Creiem fermament que el sector ramader europeu té moltes bones històries per explicar, i moltes fotos i vídeos reconfortants per compartir la feina dels agricultors i altres proveïdors i socis a mesura que s’adapten a aquesta nova situació.

Continuarem donant suport a la informació positiva a l’hora de produir aliments a Europa i convidem al món alimentari de la ramaderia de la UE i, de fet, a tots els productors d’aliments perquè comparteixin les seves històries. Omplim els mitjans socials amb els fets i històries positives sobre l’agricultura. Tots hi estem junts donant suport a les persones de la llar i als treballadors sanitaris a la primera línia i hauríem d’alçar la veu per assegurar-nos que siguin escoltades.

 

Creiem fermament que el sector ramader europeu té moltes bones històries per explicar, i moltes fotos i vídeos reconfortants per compartir la feina dels agricultors i altres proveïdors i socis a mesura que s’adapten a aquesta nova situació.

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors