Us imagineu un món sense ramaderia?

Per a la majoria de les persones, no és pensable aquesta opció. No obstant això, diferents col·lectius està considerant un món “lliure de producció ramadera”. Però  l’eliminació d’un grup d’aliments complet del nostre futur portaria  una sèrie de conseqüències que sovint s’ignoren.

Des de la web meatthefacts.eu, una proposta europea per a combatre les fakenews relacionades amb el sector de la carn,  ho tenen clar. L’eliminació de la ramaderia comportaria 5 conseqüències principals:

1.- Adéu a l’economia circular:

El bestiar contribueix a una agricultura més eficient. El bestiar aprofita biomassa, regula els cicles ecològics i millora la fertilitat del sòl.

2.- L’Europa rural s’acabarà:

El bestiar és clau a l’Europa rural. El sector ramader contribueix en el 45% de l’economia europea i crea ocupació per a 30 milions de persones. Una altra conseqüència de la fi de la ramaderia seria l’èxode rural, creant pressió addicional a les nostres ciutats i una major desconnexió amb la naturalesa i amb el nostre patrimoni cultural. La terra abandonada també augmentaria el risc d’incendis forestals en un context d’escalfament global.

3.- L’ús i el preu dels fertilitzants sintètics augmentarà:

Donaria lloc a una major dependència dels agricultors europeus de les importacions de fertilitzants, posant en perill la nostra seguretat alimentària.

4.- El patrimoni de la cultura alimentària europea desapareixerà, en part:

Un canvi complet de la producció ramadera presentaria grans desafiaments per satisfer les necessitats nutricionals de totes les poblacions. Sense carn, formatge, ous i peix en les dietes, la població de la UE no rebria suficients nutrients essencials diferents dels aliments que mengen. Eliminar el bestiar augmentaria les deficiències de calci, vitamines A i B12 i alguns àcids grassos importants (del peix).

5.- La petjada de carboni no veurà una disminució substancial.

Sense ramaderia, el manteniment dels nostres camps i els paisatges de tanques es tornaria extremadament difícil i ingovernable davant incendis.

Més info en www.meatthefacts.eu

Col·laboradors