III Fòrum de NutriciON Sensata ha analitzat el paper del processament dels aliments en l’evolució humana

La Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) ha celebrat a Madrid el III Fòrum de NutriciON Sensata, una jornada des de la qual el sector aborda la relació entre alimentació, dieta i salut com a aspectes clau per adoptar estils de vida saludables, així com la importància de l’evidència científica i el paper de la comunicació que se’n fa en mitjans i xarxes socials.

 

 

Durant la jornada s’ha analitzat el paper important que ha tingut el processament dels aliments des de múltiples òptiques, dins l’evolució humana, les aportacions a la salut i com s’aborda des de l’àmbit de la divulgació i la comunicació.

Des de l’ús de tècniques com escalfar, curar, madurar, fins assecar, marinar o envasar, entre d’altres, la transformació de productes i ingredients és fonamental per a l’ésser humà, oferint productes digeribles, segurs, nutritius i variats. A més, el processat contribueix a la sostenibilitat, la millora de la composició nutricional dels productes, així com l’adaptació i la disponibilitat d’aliments a grups de població amb necessitats nutricionals específiques, com les al·lèrgies o intoleràncies, entre altres qüestions.

 

Durant la jornada s’ha analitzat el paper important que ha tingut el processament dels aliments des de múltiples òptiques, dins l’evolució humana, les aportacions a la salut i com s’aborda des de l’àmbit de la divulgació i la comunicació

 

Tal com assegura Mauricio García de Quevedo, director general de FIAB, durant la inauguració de l’esdeveniment, “el concepte “processat” s’ha instal·lat en certs relats i discursos molt alarmistes i imparcials on, sovint, la indústria apareix al centre d’atacs i crítiques per part d’una ideologia que s’empara en arguments pseudo-científics utilitzats de manera esbiaixada”.

 

Processament i evolució

La doctora en Prehistòria i investigadora al Centre Nacional de Recerca sobre l’Evolució Humana, Ana Mateos, ha repassat les principals fites alimentàries que han marcat l’evolució de l’espècie humana. Més enllà del foc, fites com la fermentació, el fred o l’assecatge, per exemple, han suposat avenços en les dietes humanes.

Entre altres qüestions, ha assenyalat avantatges evolutius com la digestibilitat, evitar patògens, augmentar la biodisponibilitat de molts ingredients i aliments, millora els sabors i les textures, que s’han mantingut al llarg dels anys i que han permès a l’home sobreviure i evolucionar .

Durant la jornada s’ha destacat la sobreinformació que envolta l’àmbit de la nutrició i la proliferació de missatges alarmistes amplificats per les xarxes socials.

 

Podeu ampliar la informació en aquest enllaç.

*Fotografia FIAB.

 

 

ÚLTIMES NOTÍCIES

El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació global de 4.163 milions d’euros i es va posicionar com el primer grup empresarial del sector de l’alimentació a Espanya. Una part molt significativa d’aquesta activitat es concentra a Aragó, on la companyia va assolir una facturació de 904 milions d’euros, cosa que representa el 21,7% del total del grup. Aquesta aposta estratègica per la regió es tradueix en una sòlida implantació industrial, amb sis fàbriques i un centre logístic distribuïts a diferents localitats aragoneses. Presència industrial a Aragó La companyia compta amb una planta de pinsos i un escorxador de porcí a Ejea de los Caballeros, una fàbrica de farina a Tardienta, una incubadora avícola a Sástago, una planta de processament de subproductes a Mercazaragoza i un assecador i comercialitzadora de pernil a Calamocha. Aquesta xarxa de centres genera més de 2.360 llocs de treball directes a la comunitat. Inversió i eficiència productiva Durant el 2024, Grup Vall Companys va destinar més de 8,2 milions d’euros a noves inversions a Aragó, amb l’objectiu de modernitzar les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i incorporar tecnologies d’última generació. Destaca la inversió realitzada a Calamocha, on s’han instal·lat plaques solars i calderes de biomassa, i s’hi ha incorporat tecnologia d’altes pressions per garantir la competitivitat als mercats internacionals. També s’han executat millores importants a Ejea i Mercazaragoza, amb un fort component en autoconsum energètic. Aragó, eix de l’economia circular del Grup La comunitat aragonesa també s’ha convertit en el centre neuràlgic dels projectes d’economia circular del grup. Entre ells, el desenvolupament de Biovall Heparine Science en col·laboració amb Bioibèrica, per a la producció d’heparina a partir de mucosa porcina, i l’ampliació de VEOS Ibèrica, a Monzón, especialitzada en la transformació de sang porcina en ingredients proteics. Aquest darrer projecte preveu una inversió superior a 71 milions d’euros, amb la incorporació de línies de producció per a col·lagen i plasma destinats al consum humà. Talent, formació i projecció internacional L’aposta pel talent local i la formació contínua és un altre dels pilars del grup, que compta amb més de 200 convenis amb universitats i centres de formació professional, molts a Aragó. El 2024, Vall Companys va invertir més de 480.000 euros en formació interna, cosa que li ha valgut el reconeixement com a TOP Employer per cinquè any consecutiu. En paral·lel, el grup manté la seva projecció internacional a Amèrica Llatina, on des del 2017 ha desenvolupat aliances a països com Perú, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil, fomentant la producció local i generant noves oportunitats professionals per al seu equip. Enviar comentarios Paneles laterales Historial Guardado Resultados de traducción disponibles
El Grup Vall Companys, un dels principals referents de la indústria agroalimentària espanyola, va tancar l’exercici 2024 amb una facturació […]
Veure més

Col·laboradors