La Comissió Europea llança EU-JAMRAI 2 per donar una resposta unificada a la resistència als antibiòtics

Després de l’èxit de la primera edició d’EU-JAMRAI, 120 organitzacions de 30 països, entre les quals hi ha l’AEMPS i 20 entitats espanyoles més, s’uneixen per combatre els bacteris resistents als antibiòtics. Aquesta acció conjunta cerca implementar accions concretes per monitoritzar, prevenir i lluitar eficaçment contra la resistència als antibiòtics en tots els àmbits de la salut humana, animal i ambiental.

Espanya torna a jugar un paper crucial en aquesta segona part del projecte. L’AEMPS, a través del PRAN, lidera les àrees de treball de comunicació i sensibilització i col·lidera disseminació, PROA en salut humana, sanitat animal i medi ambient. A més, 20 institucions i organismes nacionals i regionals més formen part de la presència espanyola col·liderant altres àrees com la de millora de les accions de prevenció i control d’infeccions amb un enfocament d'”una sola salut”, o liderant l’avaluació d’EU -JAMRAI.

 

La Comisión Europea lanza EU-JAMRAI 2 para dar una respuesta unificada a la resistencia a los antibióticos

 

La segona Acció Conjunta sobre Resistència als Antimicrobians i Infeccions Relacionades amb l’Assistència Sanitària (EU-JAMRAI 2), ha estat coordinada per l’organisme francès Inserm (Institut Nacional de Salut i Investigació Mèdica), amb el suport del Ministeri de Sanitat francès i la participació d’Espanya a través de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i 20 entitats espanyoles més. L’objectiu és combatre més eficaçment la resistència als antimicrobians, una important amenaça per a la salut pública responsable de més de 35.000 morts a l’any a la Unió Europea (UE)/Espai Econòmic Europeu (EEE) i d’1,3 milions de persones a tothom.

 

Una sola salut

Basant-se en l’èxit d’EU-JAMRAI 1, que es va desenvolupar entre el 2017 i el 2021, aquest últim projecte defensa un programa de treball d'”una sola salut” que reuneix els Estats membres de la UE, juntament amb Islàndia, Noruega i Ucraïna. EU-JAMRAI 2 cerca implementar accions concretes per monitoritzar, prevenir i lluitar eficaçment contra la resistència als antibiòtics en tots els àmbits de la salut humana, animal i ambiental, empoderant els països participants per enfortir els seus plans d’acció nacionals.

La missió és reduir el risc d’exposició de la ciutadania europea a bacteris resistents als antibiòtics. Això implica estructurar una vigilància integrada i reforçar la prevenció d’infeccions a escala d’una sola salut, alhora que es millora l’atenció als pacients amb infeccions bacterianes, garantint, per exemple, l’accés a una teràpia antibiòtica eficaç i proporcionada.

EU-JAMRAI 2 està cofinançat pels socis implicats i el Programa EU4Health, amb un pressupost total de 62,5 milions d’euros, 50 dels quals procedeixen de la Comissió Europea.

 

Més informació

 

Comunicación y formación: claves frente a la resistencia antimicrobiana, nueva jornada del PRAN en el Día Europeo para el Uso Prudente de los Antibióticos

One-Health sobre Resistencia frente a los Antimicrobianos: El mayor evento sobre resistencia antibacteriana en Europa

Jornada PRAN: «El consumo de antibióticos en sanidad animal se ha reducido en más del 62,5%»

Col·laboradors