L’OCU demana IVA 0% per a la carn

La pujada del 0,4% del preu dels aliments al maig situa l’IPC d’aquesta partida al 12,0% interanual, gairebé quatre vegades superior a l’índex general, que es queda al 3,2%. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la darrera pujada col·loca un ampli nombre de productes bàsics en preus difícilment assumibles per moltes llars.

La pujada interanual se sent sobretot al sucre (46,3%), l’oli d’oliva (25%), la llet sencera (24,3%), les patates (23,6%), la carn de porc ( 16,1%), els llegums i les hortalisses fresques (15,8%), els cereals d’esmorzar (16,1%) o els ous (13,2%). Al mes de maig, a més, va pujar de manera espectacular el preu de la fruita fresca: un 7%.

Una enquesta sobre hàbits de consum realitzada per OCU al desembre ja advertien del panorama dur al qual s’enfrontaven moltes famílies com a conseqüència de l’augment de la inflació en els aliments:

  • Es prioritza els productes en oferta i les marques blanques
  • Les compres als súper de descompte (low cost)
  • Es redueixen el consum de productes frescos, com la carn i el peix (32%) o les fruites i verdures (18%), substituint-los per aliments envasats i congelats.

Per tot això, OCU considera que l’IVA del 0% s’hauria d’aplicar igualment a la carn i el peix, les fonts principals de proteïnes.

Col·laboradors