Puja la cistella de Nadal, però carns i peixos contenen la pujada

La moderació és especialment visible en els productes frescos que solen protagonitzar les receptes nadalenques, com ara els peixos, els mariscs i les carns, segons el darrer Índex de Preus al Consum (IPC) del mes d’octubre.

Peixos, mariscs, carns, formatges, pernil, vi o torrons estan més cars que fa un any, encara que en la majoria dels casos han experimentat una pujada de preu de menor importància que el 2022. Tots ells, a excepció de la carn de porc, han pujat de preu, però per sota de la mitjana de l’IPC dels aliments i begudes, que s’ha situat al 9,5% a l’octubre d’aquest any, segons EFE Agro.

 

 

Preu de les carns segons IPC

Entre les carns, només la de porc ha pujat de preu més del que es va encarir l’any passat, un 13,8% a l’interanual a l’octubre del 2023 davant l’encariment del 12,3% amb què va afrontar les compres nadalenques de 2022.

La resta de carns n’ha moderat l’increment, especialment la d’ocell -l’encariment del qual (+2,3 %) és ara fins a 16 punts percentuals menor que fa un any- i la de boví, que augmenta un 6,2 %, menys de la meitat que a l’octubre del 2022.

La carn d’oví i cabrum està un 8% més cara que fa un any, cosa que representa una pujada de preu lleugerament menor que la del 9,8% experimentada a l’octubre del 2022.

Col·laboradors