La indústria i producció ovina i caprina a Espanya es troba en una “situació límit”

Anafric ha organitzat una Reunió Sectorial amb empreses del sector oví i cabrum on s’ha exposat la situació “preocupant” que viu el sector. Amb una tendència del consum nacional a la baixa, l’increment sostingut dels costos de producció i la inflació, la disminució de la cabana o la disminució dels fluxos comercials amb Europa han posat el sector en “una situació límit”.

 

 

José Friguls, president d’Anafric, ha expressat la seva preocupació i ha animat els presents “a intercanviar les problemàtiques comunes per trobar perspectives de futur per al sector”. Alhora també s’ha acordat demanar a les autoritats espanyoles que considerin el sector oví i cabrum com a “prioritari” no només per la seva importància econòmica, sinó com a futur per a una part important de l’Espanya rural.

Situació complexa

A la reunió que ha tingut lloc al Palau de Santoña de Madrid, la trobada ha transcorregut en un ambient participatiu, on les prop de 50 empreses assistents han posat en comú les principals problemàtiques del sector. Entre elles, els representants de l’oví i cabrum han posat sobre la taula:

  • La disminució de la cabana i el descens en el nombre d’encebadors.
  • L’encariment de l’energia, el combustible i les primeres matèries.
  • La tendència a la baixa del consum de les carns.
  • L’alt preu de la carn d’oví.
  • La inflació disparada, que dificulta la liquiditat dels treballadors i dels consumidors.
  • Les càrregues administratives.
  • Les amenaces sanitàries.
  • La manca de relleu generacional.
  • Les ajudes inexistents al sector.

 

Anàlisi del sector

El sector d’oví i cabrum està en un moment de canvi. Si la tendència de consum d’aquest tipus de carn ha anat disminuint en els darrers anys, la pandèmia per la covid i les vagues de transports, juntament amb les noves tendències alimentàries globals, han suposat un cop dur per al sector.

La solució es podia trobar als intercanvis comercials amb Europa. Amb el Brexit, Espanya és el primer productor de la UE, ja que part de la quota del xai del Regne Unit va ser substituïda pel xai espanyol. “Les exportacions han permès mantenir l´equilibri i sobreviure al sector, però Europa no respon com abans” explica Friguls.

Si a les problemàtiques anteriors se li uneixen les actuals d’inflació alta i els costos de producció inassumibles, “el sector està anant per una via de no retorn”.

Si a las problemáticas anteriores se le unen las actuales de inflación alta y costes de producción inasumibles, “el sector está yendo por una vía de no retorno”.

 

ALTRES INFORMACIONS D’OVÍ / CAPRÍ

 

 

Col·laboradors